În luna februarie am fost la piesa “Împăratul muștelor”, bazată pe cartea omonimă scrisă de William Golding. Am ajuns pe pagina Teatrului Excelsior în urma unei recomandări de la un bun prieten care deja văzuse piesa, iar entuziasmul lui a fost suficient pentru a rezerva biletele la teatru fără să stăm pe gânduri.

lord of the flies excelsior theatre review readers high tea
Afișul oficial. Sursă imagine: Teatrul Excelsior

Povestea lui William Golding este despre un grup de tineri ajunși pe o insulă în urma prăbușirii avionului în care se aflau. Izolați, fără adulți care să îi ghideze, tinerii trec prin provocarea de a supraviețui și de a se organiza singuri. Rațiune versus emoție, moralitate versus imoralitate – aceste elemente contrastante au fost prezente pe întreaga linei a poveștii.

Am citit cartea “Împăratul muștelor” acum mult timp, cel mai probabil în perioada liceului. Deși știam principalele mesaje ale poveștii, îmi aminteam destul de vag linia narativă și detaliile acțiunii. Prin urmare am putut să mă las surprinsă de ceea ce s-a întamplat pe scenă … și am fost de-a dreptul fascinată de piesă!

lord of the flies excelsior theatre review
Sursă imagine: Teatrul Excelsior

Piesa de teatru este o adaptare modernă a poveștii. Decorul era captivant, bogat în elemente colorate. Elementele acustice au fost realizate în timp real (!) de 2 interpreți care foloseau tobe și alte instrumente. A fost uimitor cât de bine s-au coordonat sunetele pe măsură ce tensiunea de pe scenă creștea din ce în ce mai mult!

lord of the flies excelsior theatre review3
Sursă imagine: Teatrul Excelsior

La fel ca povestea orginală, piesa are o tentă destul de violentă. Personajele se luptă pe scenă, uneori se rănesc unul pe celălalt. Bullying-ul, un subiect atât de prezent în societatea de astăzi, este un element cheie în „Împăratul muștelor”. Dansurile tribale, sauvage, interpretate de personaje, mi-au amintit de dansul haka din Noua Zeelandă.

lord of the flies excelsior theatre review2
Sursă imagine: Teatrul Excelsior

Fiecare tânăr de pe insulă reprezintă o tipologie umană, iar actorii au avut o interpretare foarte bună! Mi-a fost foarte ușor, ca spectator, să fiu absorbită în poveste și să simt tensiunea de pe scenă.

În concluzie, „Împăratul muștelor” de la Teatrul Excelsior este o piesă pe care o recomand din toată inima! Este o adaptare modernă a cărții clasice de William Golding, cu actori talentați și elemente de decor & sunet uimitoare.

Până data viitoare … happy theatre-ing! 🙂

Georgiana


PS: Câteva detalii logistice – piesa a avut loc la Teatrul Excelsior în București. Biletul a costat 44 Ron / persoană. Bilete se pot achiziționa aici.

Toate imaginile din această recenzie sunt preluate de pe site-ul TeatrulExcelsior.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s